Eerste dag
08.00 uur Inschrijving wedstrijdkandidaten Koken niveau 2, Bediening niveau 2
08.30 uur Start wedstrijden, Koken niveau 2, Bedieding niveau 2
10.00 uur Inschrijving wedstrijdkandidaten Koken niveau 3, Bediening niveau 3
10.00 uur - 10.10 uur Opening door de voorzitter SHA de heer A. Labohm
10.10 uur - 10.30 uur Gastspreker Katja Gruijters
10.45 uur - 12.45 uur Workshop Brassicaceae
11.15 uur Start wedstrijd Bediening niveau 3
12.30 uur Start wedstrijden Koken niveau 3
12.30 uur - 13.30 uur Lunch, Green Egg
13.30 uur - 15.30 uur Workshop Brassicaceae fermenteren
16.00 uur Prijsuitreiking
Tweede dag
09.00 uur Inschrijving wedstrijdkandidaten
10.45 uur Start wedstrijden: MOH, Barista, Wijnvignet, Big Green Egg
10.00 uur - 10.10 uur opening door de voorzitter SHA de heer A. Labohm
10.10 uur - 10.30 uur Gastspreker Katja Gruijters
10.45 uur - 12.30 uur Workshop Brassicaceae mosterd maken
12.30 uur - 13.30 uur Lunch, Green Egg
13.30 uur - 15.30 uur Workshop Brassicaceae mosterd maken
16.00 uur Prijsuitreiking
* Sabreren mousserende wijn door de winnaars
* Aansluitend borrel/hapje bedrijven/sponsoren en de ROC’s
Presentaties in de hal
De boerenkool is onmisbaar in een heerlijke, traditionele stamppot. Boerenkool kan pas worden geplukt als de vorst eroverheen is gegaan, maar wist je ook dat er paarse boerenkool bestaat die in de Achterhoek wordt geteeld? Tijdens deze workshop gaan we aan de slag met paarse boerenkool uit Bronckhorst onder deel van de familie Brassicaceae, waar o.a. verschillende kolen onder vallen als spruitjes en broccoli. Deze groenten zijn niet alleen lekker en gezond, ze zijn ook prachtig om te observeren. Bij iedere variëteit horen andere patronen, texturen en landschappen. Processen als fermenteren en verven komen aan bod.
De boerenkool is onmisbaar in een heerlijke, traditionele stamppot. Boerenkool kan pas worden geplukt als de vorst eroverheen is gegaan, maar wist je ook dat er paarse boerenkool bestaat die in de Achterhoek wordt geteeld? Tijdens deze workshop gaan we aan de slag met paarse boerenkool onder deel van de familie Brassicaceae, waar o.a. verschillende kolen onder vallen als spruitjes en broccoli. Deze groenten zijn niet alleen lekker en gezond, ze zijn ook prachtig om te observeren. Bij iedere variëteit horen andere patronen, texturen en landschappen. Processen als fermenteren en verven komen aan bod.
Doesburg staat bekend om haar mosterd. Toch is de mosterdplant nauwelijks meer in Nederland te vinden. Het groeit namelijk als onkruid en neemt erg veel land in beslag. In deze workshop halen we de mosterdplant terug naar Nederland en malen we op authentieke wijze Doesburgsche Mosterd: met een metalen bol in een schaal van hout. Maar we gaan ook experimenteren en op zoek naar nieuwe toepassingen, smaken en samenstellingen. Via de mosterdplant werpen we bovendien nieuw licht op de familie van de Brassicaceae die onder andere radijs, rucola, mierikswortel en koolzaad beslaat. Wist je bijvoorbeeld dat uit de koolzaadplant olie wordt gewonnen die wordt gebruikt in de keuken, maar ook in cosmetische middelen?
Elk jaar organiseert de Stichting Horecatalent Achterhoek (SHA) een kampioenschap onder alle horecaopleidingen in de regio. Het doel van deze horecatalentendagen zijn:
Aan de wedstrijden kunnen studenten van alle niveaus van de opleidingen kok en gastheer/gastvrouw deelnemen. Deelnemende horeca opleidingen zijn ROC Aventus, Graafschap College, Rijn IJssel Vakschool Wageningen en het ROC van Twente. Er wordt gestreden om het kampioenschap van Oost Nederland.